vineri, 28 decembrie 2012

Transfăgărăşanul, la cota cea mai înaltă

   Transfăgărăşanul a fost declarat cel mai frumos drum din lume de publicaţia americană CarsRoute, care a realizat un top al primelor 15 drumuri din lume ce trebuie să fie parcurse de orice pământean.

    În anul 2009, echipa Top Gear de la postul englez de televiziune BBC a clasat Transfăgărăşanul tot pe primul loc între cele mai frumoase drumuri din lume. Construită la începutul anilor 1970, şoseaua are o lungime de 151 de kilometri şi leagă provinciile istorice Transilvania şi Ţara Românească. Şoseaua a fost terminată pe 20 septembrie 1974.
Pentru construcţie au fost dislocate milioane de tone de rocă. Este al doilea cel mai înalt drum din România (2.034 metri), după Transalpina (2.145 metri). Transfăgărăşanul trece peste 830 podeţe şi 27 viaducte, prin rezervaţia naturală Golul Alpin şi prin apropierea cascadei Bălea - în trepte, de aproximativ 68 de metri, cea mai mare de acest fel din România, la altitudinea de 1.230 de metri.
Să vedem cum arată întregul clasament întocmit de americanii de la CarsRoute:

15. The Overseas Highway - Florida Keys (Statele Unite)

   The Overseas Highway "sare" din insulă în insulă, de-a lungul a 42 de poduri. Autostrada a fost construită în 1938, de-a lungul unei căi ferate distruse de un uragan, iar traversarea ei durează aproximativ 4 ore.

14. Red Rock Scenic Road - Statele Unite

   The Red Rock Scenic Road parcurge Sedona Red Rock Country, ţinut numit adesea "muzeul fără pereţi". În cale întâlneşti Monumentul Naţional Castelul lui Montezuma, dar şi Pădurea Naţională Coconino.

13. Iroha-zaka - Japonia


   Iroha-zaka este un drum sinuos, cu 48 de curbe, care leagă provinciile Nikko şi Oku-Nikko.

12. Atlantic Road - Norvegia

   Atlantic Road are 5 kilometri, leagă Molde de Kristiansund, şi este un drum spectaculos datorită solului pe care a fost construit, având nenumărate văi şi pante.

11. Oberalp Pass - Elveţia

   Face legătura între Elveţia Centrală şi cantonul Graubunden Oberland. Fiind un drum "peste Alpi" este deschis traficului rutier numai vara, însă iarna se transformă în pârtie de schi şi săniuş.

10. North Yungas "Road of Death" - Bolivia

   "Drumul morţii" se întinde pe 70 de kilometri în Anzii bolivieni şi leagă capitala La Paz de localitatea Coroico. În 1995 a fost numit cel mai periculos drum din lume - aici îşi pierd viaţa în medie 250 de persoane pe an. Drumul are o singură bandă, curbe strânse, pante abrupte şi nu are parapete de protecţie. La toate se adăugă factorii climatici: ceaţa, ploi dese.

9. Trollstigen - Norvegia

   Situat în regiunea Rauma, "Scara Trolilor" este un drum foarte îngust, presărat cu peisaje ameţitoare, cascade spectaculoase, între care Stigfossen, de 320 de metri înălţime. Cuprinde 11 viraje bruşte, pe alocuri cu o înclinaţie de 90 de grade.

8. Guoliang Tunnel Road - China

   Mai degrabă un tunel, a fost construit de 13 săteni în numai 5 ani, în munţii Taihang, fiind deschis circulaţiei în 1977. Are 1,2 kilometri lungime, 4 metri lăţime şi 5 metri înălţime.

7. San Bernardino Pass - Elveţia

Traversează Alpii elveţieni şi cuprinde un tunel de 6 kilometri.

6. Los Caracoles Pass - Chile şi Argentina

   Traversează muntele Andreas din Anzi, făcând legătura între Chile şi Argentina. Este mai tot timpul anului acoperit de zăpadă şi nu are parapete de protecţie, ceea ce îl face destul de periculos de traversat pe vreme nefavorabilă.

5. Col de Turini - Franţa

   Situat în sudul Franţei, la o altitudine de peste 1.500 de metri, drumul este inclus în fiecare an în celebrul Raliu Monte Carlo. Are 34 de viraje strânse şi linii de viteză pe care o maşină poate prinde şi 170 km/h.

4. The Jebel Hafeet Mountain Road - Emiratele Arabe Unite

   The Jebel Hafeet Mountain Road traversează o porţiune de deşert şi duce direct la un hotel şi la un palat al emirilor.

3. Lysebotn Road - Norvegia


Drumul are 27 de viraje strânse şi un tunel de 1,1 kilometri care cuprinde, la rândul lui, 3 viraje.

2. Stelvio Pass - Italia

   Este al doilea cel mai înalt drum asfaltat din Alpi, aflat la o altitudine de aproximativ 2,700 de metri. Cuprinde 48 de viraje foarte strânse, extrem de provocatoare pentru şoferi.

1. Transfăgărăşan - România

   "Bulevardul Carpaţilor", care leagă Curtea de Argeş de Sibiu, prin creierii munţilor, a fost inaugurat acum 38 de ani. Cei 90 de kilometri ai acestui drum traversează zonele cele mai înalte ale Carpaţilor Meridionali, fiind situat la cea mai mare altitudine din ţara noastră. De menţionat că şi cei de la Top Gear l-au numit cel mai bun drum din lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.